Koffertjes voor pleegkinderen


Een crisisplaatsing gebeurt snel en met weinig voorbereiding. Te vaak komt het voor dat kinderen met lege handen op hun nieuwe plek aankomen. Stichting Ekiko zorgt ervoor dat deze kinderen een gevulde koffer krijgen met eigen spulletjes zoals een pyjama, tandenborstel, een setje kleren, en een knuffel.

Stichting Ekiko is opgericht in 2013 door een aantal pleegouders uit Twente. Ekiko staat voor ‘Elk kind een koffer’. De stichting verstrekt ingepakte koffertjes voor kinderen die in een crisissituatie uit huis worden geplaatst. Dit is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor de pleegouders. Zij kunnen zich in die crisissituaties namelijk direct op de zorg van de kinderen richten, in plaats van het regelen van praktische zaken. Pleegouder Geke: “De koffertjes van Ekiko zijn ongelofelijk waardevol. Als pleegouder kun je meteen de aandacht op het kind vestigen en hoef je niet eerst naar de winkel om ondergoed, kleren en een pyjama te kopen. Dat is sowieso een probleem als een kind ’s avonds laat of middenin de nacht uit huis wordt geplaatst. Er zitten echt heel schrijnende gevallen tussen. Het koffertje van Ekiko maakt dan het verschil. Je kunt het kind meteen de rust en de warme plek geven die het op dat moment heel hard nodig heeft.“

Pleegouder van Jarabee


'Het koffertje maakt het verschil.'
Met behulp van giften en donaties worden spullen ingekocht en verzameld. Een groepje vrijwilligers sorteert en vult de koffers. Er wordt gezorgd voor een continue voorraad van koffers voor alle leeftijdscategorieën (0-18 jaar), zowel in de opslagruimte van Ekiko als bij de pleegzorginstanties zoals Jarabee. Op deze manier kunnen pleegzorgmedewerkers direct een passende koffer meenemen wanneer zij naar een crisisplaatsing gaan.