Voorwoord manager Pleegzorg


Simone Mazeland werkt al 14,5 jaar bij Jarabee, waarbij ze verschillende ervaringen heeft opgedaan binnen de jeugdzorg. Alleen 'pleegzorg' ontbrak nog aan dit lijstje. Ze stelt zich voor.

Beste pleegouders, Een aantal van jullie zullen mijn naam of gezicht al eens voorbij hebben zien komen op een filmpje in de week van de Pleegzorg, misschien een aantal nog niet. 

Ik woon samen met mijn man (nou ja, we zouden trouwen in 2020, maar dat feest ging niet door) en twee kinderen. Mijn dochter is net 6 en gaat naar groep 2. Daarnaast heb ik een zoontje. Hij wordt 4 in februari. De leeftijd om je kind wat meer los te laten en hem het vertrouwen te geven in de nieuwe onbekende wereld van de basisschool. Ik vind het best een stap tussen de kinderopvang en de basisschool. Van de veilige speelplek met een klein clubje bekende kinderen en leidsters mag je hem afzetten op een schoolplein met wel 50 spelende kinderen bij een onbekende juf. Daar sta je dan te zwaaien achter het hek, vol trots maar soms ook moeilijk om je kind 'los' te laten. Pleegouders in Twente: waardevolle rol in het leven van een kind En dan kom ik op mijn werk… en hoor ik pleegzorgbegeleiders ervaringen vertellen uit de dagelijkse praktijk en besef ik me heel goed dat deze basisveiligheid en het stukje zelfvertrouwen niet voor elk kind vanzelfsprekend is. Pleegzorg is een bijzondere vorm van jeugdhulp. Het is inspirerend, waardevol en een boeiend vak. Juist omdat jullie - als pleegouders - een bijzondere maar vooral waardevolle rol spelen in het opgroeien van een kind. Soms gaat dit samen in een uitgebreid netwerk van ouders, familieleden, leerkrachten en hulpverleners rondom het kind. Dit wordt niet altijd gezien en erkent in de samenleving. Terwijl jullie tijdens het opgroeien van een kind juist van groot belang zijn.

Vaak hebben kinderen al veel meegemaakt. Het kost extra zorg en aandacht om hen dat stukje zelfvertrouwen mee te geven om de stappen in de kinderleeftijd te durven maken. Dan is het zo fijn dat - als je ouders dat om welke reden dan ook niet kunnen - je kan terugvallen op je pleegouders. Dat jullie na school aan het hek staan om het kind op te vangen en willen luisteren naar de belevenissen van die dag.

Hoe meer pleegzorgverhalen ik hoor, hoe meer gemotiveerd ik ben om me in te zetten om pleegzorg in Twente goed vorm te geven en door te blijven ontwikkelen! Hartelijke groet, Simone Mazeland Manager Pleegzorg en Gezinshuizen