"Elk jaar denken we terug aan deze crisisvraag"


Impact van een plaatsing op kerstavond

Yvonne en Anton Jansen hebben vier uitwonende kinderen. Het stel heeft jarenlange ervaring als crisispleegouders. Ze delen graag een indrukwekkende ervaring op kerstavond enkele jaren geleden.

Pleegmoeder Yvonne vertelt...

“We krijgen traditiegetrouw ons hele gezin op visite op eerste kerstdag. Dat betekent dat we de dag voor kerst al het eten voorbereiden, het huis op orde maken en samen genieten van de voorpret. Anton en ik zitten ’s avonds moe maar voldaan op de bank. De kerstboom staat. De kaarsjes branden. Gemakkelijke kleding aan. Een glas wijn ingeschonken. Een blokje kaas erbij.

Kerstavond 21.50 uur, de crisisdienst belt...

En dan gaat de telefoon. Het is de crisisdienst. ‘Hebben jullie plek voor een baby van tien maanden en een meisje van vijf jaar? De baby is gevonden in een MaxiCosi langs de kant van de weg en zijn zusje van vijf stond er naast. Moeder is psychotisch en kan nu niet voor de kinderen zorgen. De kinderen hebben direct een crisisplek nodig.’ Nou, ik kan je vertellen, die vraag komt dan binnen als een bom. Op kerstavond. Overal branden kaarsjes. Iedereen zit gezellig bij elkaar. Vrede op aarde. En er staan twee kinderen op straat.

"Er staan twee kinderen op straat. Op kerstavond."

Kerstavond 22.15 uur, de deurbel gaat…

De kinderen zijn er. Ik slik een traan weg als ik het slapende jongetje in het autostoeltje zie. Terwijl zijn zusje honderuit kletst om de situatie de baas te kunnen. Er moet te veel gebeuren om er lang bij stil te staan. Ik schiet in de actiestand. Ik vraag de crisisdienst of ze voeding mee kunnen nemen voor het jongentje. Bel mijn oudste dochter, die zelf kinderen heeft, of ze luiers en flesjes wil komen brengen. De pleegpubers hebben het kamertje van het meisje in orde gemaakt. Mijn andere dochter brengt nog een aankleedkussen. Binnen no-time staat alles klaar voor de twee kinderen. Kerstnacht 00.30 uur…

Anton en ik gaan naar bed en praten nog na. Wat is er zojuist eigenlijk gebeurd? Pff, niet te geloven. Wat maakt het een verschil waar je wiegje staat. Ik geef Anton een kus en leg mijn hoofd op het kussen. Die nacht slaap ik erg onrustig. Hoor ik wat? Slapen ze nog?

Indrukwekkende gebeurtenis

De situatie heeft er bij ons gezin flink ingehakt. Een bizarre gebeurtenis. Kerst is voor veel mensen een spannende periode. Vooral voor kwetsbare ouders. De moeder van de kinderen bleek haar medicijnen een paar dagen niet geslikt te hebben, waardoor ze de zorg voor haar kinderen niet meer aan kon. Onder controle van haar behandelend arts en met de hulp van een ambulant begeleider was moeder na drie weken weer in staat om voor haar kinderen te zorgen. Nog elk jaar denken we terug aan deze bijzondere crisisvraag. Op de vraag of we opnieuw open staan voor een crisis op kerstavond? Ja! Geen twijfel mogelijk."